dimarts, 29 de setembre del 2009

Gramàtiques del silenci

Durant la segona part de la classe, a partir del fragment "Gramàtiques del silenci" de l'obra "La festa dels sentits" d'en Sebastià Serrano vam arribar a les conclusions següents:

Actualment, la comunicació no verbal s'ha convertit en una eina molt important en la nostra activitat comunicativa.
1. Tot i que durant el passat el llenguatge no verbal no tingués importància, les noves tecnologies han impulsat l'interès per explorar aquest tipus de comunicació.

2. L'aportació del llenguatge al procés comunicatiu és molt més petita que l'aportació del llenguatge no verbal; és a dir, sovint ens expressem millor amb el llenguatge no verbal (to de la veu, sentits...) que amb qualsevol altre tipus de llenguatge.

3. La persona que comunica correctament és la persona que utilitza tot el cos per comunicar-se (utilitzant tots els tipus de llenguatge).

4. La comunicació verbal i la no verbal es distribueixen els papers a l'hora de transmetre la informació. Quan informem sobre fets objectius utilitzem el llenguatge verbal; en canvi, per presentar fets subjectius (estat d'ànim, emocions, desitjos...) utilitzem amb més freqüència el llenguatge no verbal.

5. Enganyar quan utilitzem el llenguatge verbal és fàcil, però amb el no verbal ens delatem (ja que mostra els nostres sentiments reals).

Com a conclusió podem afirmar que la comunicació no verbal és molt important a l'hora de comunicar-nos; de fet és l'eina a través de la quan transmetem més informació. Un bon orador ha de saber com utilitzar i interpretar (la del públic) la comunicació no verbal, ja que aquesta és la que mostra els aspectes subjectius i a més sempre mostra la veritat (podem mentir amb les nostres paraules, amb la comunicació verbal, però els nostres gestos, la manera de parlar, el to de veu (comunicació no verbal) ens delata.

dilluns, 28 de setembre del 2009

El bon comunicador

La setmana passada, durant la primera part de la classe de comunicació oral, escrita i digital vam fer una activitat en grup en la que havíem de pensar en una persona que segons el nostre parer, fos bon comunicador o bona comunicadora.
Amb tots els noms apareguts i posant en comú totes les característiques que crèiem que els feien bons comunicadors vam poder arribar a la conclusió que la persona que es comunica correctament és aquella persona amb una bona expressivitat corporal, un correcte to de veu, que s'expressa amb naturalitat, amb una bona dicció, amb claredat i que té sentit de l'humor.
jo vaig escollir a en Carles Capdevila, ja que crec que reuneix les característiques d'un bon comunicador.

Tot i que jo vaig escollir a en Carles Capdevila, els meus companys en van escollir d'altres, de comunicadors, com per exemple la Laia Blanco, que va escollir a l'Andreu Buenafuente i a en Ferran Monegal.

diumenge, 27 de setembre del 2009

Edu3.cat: Interactivitat

Edu3.cat



Aquest vídeo l'he extret del portal edu3.cat, un portal de ràdio i televisió educatives per internet que ofereix més de 5500 audiovisuals de diferents àmbits (agrupats en ciències naturals, llengües i literatura, ciències socials, tecnologia, matemàtiques, tutoria i educació artística).
Els audiovisuals que proporciona poden ser útils tant per fer una explicació original o diferent, com també per ampliar alguns dels temes que es puguin tractar a classe.

D'aquest vídeo en concret n'he pogut extreure diverses idees:
El terme interfície (la manera en què els usuaris es poden comunicar amb l'ordinador) ha sorgit després de molts avenços tecnològics; des dels primers ordinadors que només s'utilitzaven a l'hora de fer càlculs, fins als actuals, que han esdevingut eines amb finalitats lúdiques, socials, interactives...

El fet que els ordinadors esdevinguessin eines interactives és el fruit d'una idea que va sorgir fa molts anys: intentar organitzar la informació tal i com es fa al cervell humà, és a dir, a través de l'associació d'idees.

A partir de l'associació idees i gràcies als hipertextos i a les hipermèdies (que a part de text inclouen sons, imatges i animacions) s'ha pogut crear una xarxa de connexions que permeten la comunicació interactiva.

Mozilla Firefox, Bloc de notes de Google i Google Reader

Durant la primera classe vam utilitzar el navegador web Mozilla Firefox, que ens ofereix un seguit d'eines que ens poden facilitar la navegació.
El podem utilitzar per exemple per cercar una paraula concreta en una pàgina web; per disposar d'un corrector ortogràfic a l'hora d'escriure un correu electrònic; per tenir organitzades totes les pestanyes (ens permet trobar-les més ràpid)o bé per tal que apareguin sempre les mateixes pestanyes a l'obrir el navegador.

El Bloc de notes de Google (Google Notebook)ens permet seleccionar i guardar en línia textos, fragments o fotografies mentre naveguem; de manera que hi podem accedir des de qualsevol ordinador i fins i tot compartir les informacions. També ens permet organitzar la informació guardada a través d'etiquetes i comentaris.

El Google Reader és un lector de RSS que ens permet accedir i organitzar totes les notícies que tracten un mateix tema (per exemple tenir guardades totes les notícies d'un diari determinat que tractin un tema que ens interessa, o guardar un determinat programa de ràdio).

He provat d'utilitzar aquestes eines a casa, i sí que m'han resultat útils, sobretot les opcions que ens ofereix el navegador web Mozilla Firefox i el Bloc de notes de Google, ja que em permet superar els inconvenients dels Preferits del navegador que utilitzava.

dilluns, 21 de setembre del 2009

Qui sóc jo?

Durant la primera classe hem hagut de respondre a una pregunta que crec que només ens plategem en moments decisius de la nostra vida...qui sóc jo?
Personalment, m'ha costat molt començar a escriure una resposta; en un principi perquè creia que es podia enfocar de maneres molt diferents i "no sabia per on començar", però al cap d'una estona m'he adonat que el motiu pel qual em costava tant trobar les idees adequades és que no tinc gens clar qui sóc...
M'és molt fàcil definir-me com a "filla de...", "germana de..." o "amiga de..." enumerar les meves qualitats i els meus defectes; o explicar les meves aficions, perquè sempre recorro als mateixos tòpics, però a l'hora de la veritat no tinc una idea clara sobre mi mateixa. Així doncs, crec que el fet de començar a descobrir qui sóc es convertirà en la meva meta personal d'aquest any...